Paintball eli värikuulapeli on urheilulaji. Paintballissa käytetään merkkainta, jolla ammutaan värikuulia. Vastustajat pyritään eliminoimaan pelistä merkkaamalla heidät värikuulan osumalla.
Peliformaatteja on useita: juonellisia eli niinsanottuja skenaariopelejä, erilaisia lipunryöstöpelejä, kilpailumuoto/turnauksia. Jokaisessa pelaajat joutuvat juoksemaan, liikkumaan ja väistelemään pysyäkseen merkkaamattomana, samalla kun tarkoituksena on joko suorittaa pelin tehtävä tai merkata vastustajan pelaajat värikuula osumalla.
Historia
Paintball sai alkunsa 1970-luvulla, jolloin kehitettiin ensimmäiset värikuulamerkkaimet. Merkkaimet oli suunniteltu metsureiden ja karjankasvattajien avuksi puiden ja eläimien merkkaamiseen. Ensimmäinen paintballissa käytetty merkkain oli JamesHalen keksimä sekä kehittämä.Ensimmäinen paintball-peli syntyi vuonna 1981, jolloin Hayes Noel ja Charles Gaines ideoivat miten pystyttäisiin mittaamaan kenellä on paras taistelutilanteessa tarvittava hiiviskely- ja paineensietokyky sekä tiukassa paikassa tarvittava kylmähermoisuus. Heidän kaverinsa George Butler näki eräässä maatalouslehdessä Nelspot 007 -merkkaimen mainoksen ja kolmikko päätti heti, että näillä pystytään mittaamaan erilaisten ihmisten selviytymiskykyä.Suomen paintball saavutti 80-luvun puolessa välissä, jolloin 12 gramman hiilidioksidikapseleilla toimivia merkkaimia tuotiin Suomeen ulkomailta. Ensimmäinen suomenmestaruus (Survival Game -nimen alla) ratkottiin vuonna 1988 Imatralla 15-henkisin joukkuein. Turnauksen voitti Jyväskylän joukkue, joka voitti loppuottelussa Helsingin joukkueen.
Merkkaimet
Merkkain eli värikuula-ase toimii joko paineilmalla tai hiilidioksidilla. Varhaisimmat merkkaimet, joilla lajia USA:ssa pelattiin, oli tarkoitettu puiden ja lehmien merkaamiseen, kunnes maajussit alkoivat pelata toisiaan vastaan. Nykyiset merkkaimet ovat erityisesti lajia varten suunniteltuja, ja markkinoilla on runsaasti merkkejä ja malleja.Merkkaimet jakaantuvat pumpputoimisiin, mekaanisiin puoliautomaatteihin ja sähkötoimisiin.Pumppumerkkaimissa latausliike suoritetaan erillisellä kahvalla jonka jälkeen merkkain on valmis laukaistavaksi. Ensimmäiset merkkaimet olivat pumpputoimisia mutta ne vähenivät paljon puoliautomaattien tullessa kentille. Nykyisin pumpputoimiset merkkaimet ovat tulossa taas kentille, erityisesti metsäpeleissä niitä näkee.Mekaaniset puoliautomaatit lataavat itsensä laukaisun jälkeen ja ovat sen jälkeen uudelleen laukaistavissa.Elektropneumaattisissa laukaisu tapahtuu sähköllä toimivan pneumaattisen solenoidin avulla. Koska elektroniikka ohjaa toimintaa, voidaan laukaisuun lisätä erilaisia toimintoja, kuten kauden 2009 alkaessa kilpailuissa käytössä oleva 10 bps (balls per second, palloa sekunnissa) katto. Edellisenä vuonna se oli vielä 12 bps. Kilpailuissa käytettävistä merkkaimista käytännössä kaikki ovat elektropneumaattisia, eikä pumpputoimisia tai puoliautomaattisia merkkaimia näe kuin niinsanotuissa metsäpeleissä.
Värikuulat
Värikuulat ovat värikuula-merkkaimen ammuksia. Ne koostuvat elintarvikeväristä, limettihedelmästä, liivatteesta, PEG:istä (polyetyleeniglygolista) ja vedestä. Kuulat ovat täten periaatteessa jopa syömäkelpoisia, ne eivät vain ole erityisen hyvänmakuisia. Kuula on halkaisijaltaan n. 17 mm eli kaliiperi on .68. Haljennut värikuula hajoaa kokonaan luonnossa noin kuukaudessa. Ehjäksi jäänyt kuula voi sitä vastoin säilyä luonnossa jopa puoli vuotta. Värikuulan ”maali” on vesiliukoista ja lähtee pesussa pois vaatteista. Osa edullisemmista, lähinnä Aasiassa valmistetuista kuulista on myös niinsanottuja öljypohjaisia.Kuulavaihtoehtoja on useita erikokoisia, joista kannattaa valita omalle merkkaimen piipulle parhaiten sopiva koko eli bore. Jos piipun ja kuulan boren sopivuutta ei tiedetä voi sen todeta helpolla puhalluskokeella. Kokeessa kuula pudotetaan irrotettuun piippuun. Jos kuulan bore on liian pieni, kuula tipahtaa suoraan piipun läpi. Boren ollessa liian suuri kuula ei tule piipusta läpi edes puhaltamalla piippuun. Kuulien laadussa on eroja, ja yleensä laadukkaimmissa kuulissa kokoerot ovat mahdollisimman pieniä.
Suojavarusteet
Tärkein ja pakollinen suojavaruste on maski. Maski suojaa silmät, kasvot ja korvat. Maskia pidetään aina päässä kentällä ollessa, eikä sitä saa ottaa pois missään tilanteessa. Maskeina ei saa käyttää aurinkolaseja, suojalaseja, motocrosslaseja, taktisia laseja tai muitakaan kasvosuojia, jotka eivät ole varta vasten suunniteltu paintball-käyttöön. Aina ennen peliä on hyvä tarkistaa linssin kunto, maskin kireys sekä suoritettava mahdollinen huurteenesto. Jos on syytä epäillä maskin soveltuvuutta paintball-käyttöön, voi tarkistaa standardin ASTM F-1776 mukaan hyväksytyt tuotteet tai kysyä paintball-kauppiailta.Paintball-käyttöön on tarjolla myös muita suojavarusteita. Näitä ovat muun muassa alasuoja, kaulasuoja, kengät, hansikkaat, kyynärsuojat, polvisuojat, alussortsit (sliding pants), rintasuojukset sekä erilaiset päähineet. Alasuoja, kaulasuoja sekä hansikkaat suojaavat tehokkaasti kehon arkoja paikkoja. Polvisuojat, kyynärsuojat ja kengät suojaavat iskuilta, ruhjeilta sekä naarmuilta. Alussortsit suojaavat pesäpallosyöksyissä lonkkaa ja ulkoreittä kevyillä toppauksilla. Rintasuojuksilla taas pyritään suojaamaan rinta ja selkä mustelmilta. Suojat tuovat paintball-lajiin mukavuutta sekä vähentävät pelissä syntyvien mustelmien ja naarmujen määrää.
Pelityypit
Pelityyppejä on monenlaisia. Peruspelissä yritetään eliminoida kaikki vastakkaisen joukkueen pelaajat merkkaamalla heidät värikuulalla. Lipunryöstössä yritetään hakea lippu vastustajan päädystä ja tuoda se omaan päätyyn. Keskilipussa lippu pitää hakea kentän keskeltä ja viedä vihollisjoukkueen päätyyn. Päätylippupelissä pyritään pääsemään vastustajan päätyyn lippulle. Ensin lipulle päässyt voittaa erän.Viime vuosina Suomeenkin on tullut sisäpeliareenoita joissa pelataan kiinteällä ns. reball-kuulalla. Kiinteästä kuulasta ei tule maalia rakenteisiin ei lattiaan jolloin hallin ylläpito helpottuu huomattavasti. Osuman rekisteröinti tosin jää pelaajan varaan. Reball-hallit mahdollistavat pelaamisen ympäri vuoden, Suomen ilmasto kun ei ole paras mahdollinen talvella ulkona pelaamiseen.
Nykyään merkkainten kehityttyä huomattavasti, pelityyliksi on tullut Magfed pelaaminen lipas-syöttöisillä merkkaimilla. Pelityyli on enemmän mil-sim painotteista ja hyvin erilaista normaaliin paintball pelaamiseen verrattuna. Magfed pelityyli kasvattaa suosiotaan kokoajan ja Magfed Paintball Finland Ry perustettiin kehittämään lajia lisää suomessa.